Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1954 zie opschrift in opdracht van Georges De Brabandere, pachter van de naastgelegen hoeve "'t Hoog Hemelrijk", in een grasperk met linden.

Wit beschilderde, bakstenen kapel met zwart gepekte plint afgedekt door een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Overhoeks geplaatste steunberen, kenmerkende baksteenfries en gemetst kruisje in de geveltop (opschrift "1954"), gebruik van arduin voor de schouderstukken. Segmentboogvormige toegang met half hoog ijzeren hek.

Sober, wit en lichtblauw beschilderd interieur. Gemetst altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind met op de voet het opschrift "MOEDER VAN GOD ZEGEN ONS".

• CAUWE R., KERKCHOF P., VUYLSTEKE G., 100 jaar brouwerij De Brabandere-Bavik te Bavikhove, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 13, Harelbeke, 1994, p. 58.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Bavikhove, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 5.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 41.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie