Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

Beschrijving

Begraafplaats aan de oostzijde van de Tieltsestraat, aangelegd in de jaren 1950 op de voormalige gronden van het klooster van de Heilige Familie aan de Kasteelstraat, dat in 1950 wordt opgedoekt.

Een verharde dreef tussen de bebouwing aan de straatkant (nummers 38 en 42) verbindt de Tieltsestraat met de achter de bebouwing gelegen begraafplaats; bakstenen afsluitingsmuur aan de straatkant met ijzeren hek met bekronend kruis tussen twee bakstenen pijlers met ezelsrug.

Centraal middenpad vertrekkende van de toegangsdreef met aan het einde een bakstenen gebouwtje met de calvarie. Grintpaden tussen de graven en grasperken. Calvarie bevestigd bovenop een bakstenen nutsgebouwtje met een met klimop begroeide voorgevel. Aan weerszijden van het centrale middenpad bevinden zich de oudste graven; graven van de familie Masureel en graf van Gustaaf Van Robays (1854-1909), burgemeester van Hulste van 1891 tot 1909. Achter het bakstenen gebouwtje met de calvarie ligt de urnenmuur en strooiweide, ten noorden een grasveld en enkele graven, ten zuiden de recentere graven. De begraafplaats wordt omgeven door militaire graven met gelijke grafstenen; daarnaast één graf onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1950/14.
  • Familiegeschiedenis Masureel, Wortegem-Petegem, 2001, p. 248.