Schoolgebouw

Beschrijving

Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van een huis dat wordt gebruikt als een school. In 1862 wordt het bestaande huis uitgebreid met leslokalen ondergebracht in een vleugel loodrecht op de straat. Opeenvolgende uitbreidingen in functie van school in de jaren 1914, 1951, 1956 en 1957.

Vormt visueel één geheel met het buurpand nummer 27.

Half vrijstaande woning met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Boven de deur een rondboogvormige beeldnis met heiligenbeeld. In de voortuin gemene muur van donkerrode baksteen afgewerkt met lisenen en bakstenen druiplijst. Ingewerkte beeldnis met omlijsting van gele baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1862/19, 1914/61, 1951/54, 1956/61, 1957/124.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 53.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie