Neoclassicistisch burgerhuis met nutsgebouw

Beschrijving

Burgerhuis met achterliggend haaks nutsgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1867 in opdracht van de Zwevezeelse notaris Amandus Vuylsteke. In 1896 hield Henri Sengier-Lema, eerste schepen en burgemeester (1900-1904) in Zwevezele, hier een een handel in stoffen en kant. Ook in gebruik als voormalig postgebouw in de jaren 1930. Op de begane grond zijn enkel de drie linker traveeën in oorspronkelijke staat bewaard. Op een foto van circa 1900 is de deur aan weerszijden geflankeerd door twee vensters voorzien van persiennes. In de uiterst rechtse travee is een segmentboogpoort in een geriemde omlijsting te zien. Van het oorspronkelijke houtwerk is enkel de deur bewaard: op de foto zijn T-ramen met grote roedeverdeling en mok te zien.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen), bewaarde houten kroonlijst op modillons. Verankerde, roodbakstenen volume met voorgevel voorzien van decoratieve bepleistering onder andere geprofileerde kordonlijst, en blauwe hardstenen plint. Deels verbouwde begane grond. Licht getoogde muuropeningen met bewaarde wit geschilderde ramen met T-indeling op verdieping, schuiframen en deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille op de begane grond. Op de verdieping muuropeningen in een geriemde omlijsting centraal bekroond door floraal ornament, doorgetrokken onderdorpels per venster ondersteund door voluutvormige consoles. Rechthoekige muuropeningen op begane grond in vlakke omlijsting met centrale diamantkop onder geriemd kroonlijstje. Bewaarde eenvoudige voetenschraper. Linker zijgevel: op begane grond twee rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei en in gecementeerde vlakke omlijsting, op de verdieping rondboogvenster met bewaard raam voorzien van T-indeling en bovenlicht met mok en waaiervormige roedeverdeling. Achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, bewaarde wit geschilderde ramen met T-indeling.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1868/14.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 79.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 138-139.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie