Stadswoning Gulden Sonne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Gulden Sonne

Beschrijving

Door A. Meulemans geïdentificeerd als de vroegere "Gulden Sonne", een pand met twee achterhuizen en uitgang in het Leverstraatje, waar volgens een schepenakte van 1597 bier werd getapt, in 1646 een brouwerij was gevestigd en ook naderhand door opeenvolgende brouwers werd bewoond.

Heden samenstel van twee rijhuizen met gecementeerde lijstgevels, drie bouwlagen en respectievelijk vier en twee traveeën onder zadeldak: nummer 25 volgens de bouwvergunning van 1894 als aanpassing van een vroegere trapgevel, nummer 27 volgens archiefgegevens als verhoging van een vroegere lijstgevel met dakvenster. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met siersluitsteen, doorgetrokken lekdrempels op de bovenste bouwlaag, in nummer 25 behouden houten kroonlijst met klossen boven tandlijst; beide panden thans met verbouwde begane grond in telkens drie traveeën.

• MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 90.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie