Cortenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Cortenshof

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type, volgens naambord "Cortenshof" geheten. Bakstenen hoevecomplex met in hoogte verspringende volumes onder zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen), deels teruggaand op een semigesloten hoeve met min of meer U-vormige aanleg minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief door de familie De Corte-Vandenhede gewijzigd en uitgebreid in 1895 tot een gesloten vierkantshoeve met klein binnenerf en afzonderlijk bakhuis rechts opzij ervan. Bedrijfsgebouwen volgens metselwerk wellicht in midden 20ste eeuw deels vervangen en uitgebreid.

Aan de straat gelegen woonhuis en links aanpalende stal met toegangspoort achter gekasseid voetpad. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag met gewitte voorgevel afgelijnd door getrapte daklijst met hanggoot. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempel met 20ste-eeuwse schuiframen. Rechts een blind venster met spoor van zesdelig pseudoraam. Opkamervenster met houten latei in de rechter zijpuntgevel. Aalpomp in de straatgevel van de stal, links van de groen geverfde toegangspoort aan hengsels.

Gekasseide oprit naar het achtererf met ijzeren toegangshek rechts opzij naast de hoeve. Ernaast, alleenstaand bakhuisje van het samengestelde type, in de voorpuntgevel voorzien van deur met houten latei en een rondbogig zolderluik.

• VAN HEDEN R., Massemen: van de Vurst tot de Kortenbos, Wetteren, 2007, p. 184-185.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena