erfgoedobject

Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl

bouwkundig element
ID
206929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206929

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde woningen gebouwd vlak voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog met regionalistische kenmerken en cottage-invloeden, geregistreerd op het kadaster in 1918 en 1917. De voortuintjes hebben een bakstenen ommuring (deels).

Witgeschilderde bakstenen woningen op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een complexe pannen bedaking. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdelingen en rondboogvormige deuropeningen, bij nummer 82 in een verdiept portaal. Nummer 80 wordt gekenmerkt door het gebruik van decoratief baksteenmetselwerk met overhoeks geplaatste bakstenen, bijvoorbeeld in de fries en op de borstwering. Nummer 82 heeft cottage-invloeden door het gebruik van pseudovakwerkbouw en traditionele elementen zoals een tuitgevel en drielichten. Voorts twee erkers: een rechthoekige en een driezijdige. Toegangsdeur met een geprofileerde hardstenen omlijsting en sluitsteen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1917/9 en 1918/16.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De rechtse villa (nummer 82) was de woonst van kunstschilder Julien Ficher (1888-1989) die er tevens zijn atelier had. Hij is vooral bekend voor zijn schilderijen met Dilbeekse landschappen. 

  • S.N. 2005: Dilbeek – Interbellumwandeling, Toeristische folder uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206929 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.