Regina Caeli lyceum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Regina Caeli lyceum

Beschrijving

Interbellum kostschool of lyceum "Regina Caeli" van de zusters van liefde, gelegen ten noordoosten van de Heilige Theresiakerk.

De bouwaanvraag voor de school dateert uit 1937 en werd geregistreerd op het kadaster in 1938 als twee vleugels, loodrecht op elkaar met daartussen de kapel die in verbinding staat met deze twee vleugels en een gebouw ten zuiden loodrecht op de Kaudenaardestraat. De plannen werden getekend door "bouwmeester" Jean De Smet. In 1959 werden er bouwplannen ingediend op de gemeente voor het bouwen van twee extra klaslokalen (architect Gaston De Braekeleir, Gent) als een extra verdieping op het gebouw tegen de Kaudenaardestraat. In 1960 werd er nogmaals een aanvraag gedaan voor de bouw van een extra vleugel ten noorden (architect Ray. Rooryck – Gent) en een vleugel met een nieuwe sporthal tegen de Kaudenaardestraat. Ook in 1965 werd er een aanvraag ingediend voor twee bijkomende klassen. Tot slot werd er een nieuwe uitbreiding op de hoek met de Kaudenaardestraat gebouwd in de jaren 1970 (bouwaanvraag uit 1974).

De vleugels uit het interbellum bestaan uit traditionele baksteenbouw onder leien zadeldaken met klimmende dakvensters. De vleugel evenwijdig met de Rozenlaan heeft veertien traveeën en drie en een halve bouwlaag met souterrain. Uitspringende risaliet met inkom onder een hoger opgetrokken puntgevel. Gevarieerde venstervormen, zowel rechthoekige, rondboogvormige als ronde muuropeningen; deels vernieuwd schrijnwerk. Gebruik van hardsteen voor onder andere de afzaat van de plint, de lekdrempels en de kordon. Voorts gebruik van simili voor de hoek- en sluitstenen van de muuropeningen. Noordgevel met een driezijdige erker over twee verdiepingen uitlopend op een balkon. Haakse vleugel ten noorden in dezelfde stijl. Achterliggende kapel met leien zadeldak en drielichten in verdiepte rondboogvelden. Koor ten zuiden met een lager uitspringende puntgevel met topstuk, bekroond met hardstenen kruis en schouderstukken en eveneens met een drielicht in een verdiept rondboogveld. Het interieur van de kapel is niet bewaard. In de jaren 1970 werd de kapel onderverdeeld in twee verdiepingen voor bijkomende zalen.

De later gebouwde vleugels zijn opgebouwd uit sobere baksteenbouw of een betonskelet met bakstenen invulmetselwerk en hebben rechthoekige muuropeningen.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1467, Rozenlaan.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1938/94.