Gemeentehuis en onderwijzerswoning Schepdaal

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en onderwijzerswoning met afgebroken achterliggende school gelegen op de hoek met het Marktplein. Geregistreerd op het kadaster in 1862 als gemeenteschool, gebouwd door de "Burelen van weldadigheid" van Sint-Martens-Lennik en Schepdaal. Op het kadaster is er geen sprake van een gemeentehuis, toch werd het hiervoor gebruikt. Sint-Martens-Lennik stond in voor het gebouw, Schepdaal voor de grond, ondanks het feit dat Schepdaal reeds sinds 1826 een zelfstandige gemeente was los van Sint-Martens-Lennik. Volgens de inventaris van de technische dienst der gebouwen zou er een plan uit 1892 bewaard zijn voor het vergroten en herstellen van de school. De achterliggende vleugel (school) is heden vervangen door nieuwbouw. Het huidige gebouw was waarschijnlijk in gebruik als onderwijzerswoning en gemeentehuis.

Onderkelderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met mechanische pannen (nok evenwijdig aan de E. Eylenboschstraat). Lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door blauwe hardstenen kordon. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt, met blauwe hardstenen dorpels en een rechthoekige deur met bovenlicht in een geriemde blauwe hardstenen omlijsting. Boven de deur metalen brandplaatje (zittende Neptunus, opschrift "assurance l'Escaut"). Bewaard schrijnwerk. Gevelbeëindiging met blauwe hardstenen steigergaten in de fries en een houten kroonlijst op modillons. Rechterzijgevel met zelfde kenmerken op de verdieping. Tegen de begane grond recente aanbouw. Linkerzijgevel met een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting (later overluifeld) en één rechthoekig venster hierboven met hardstenen dorpels.

Tegen de linkerzijgevel beeld van Firmin Vandewoude "De boer" (geschonken door de beeldhouwer aan de gemeente Schepdaal in 1983).

• Informatie verkregen van Fons Van Droogenbroeck (3 mei 2012).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1862/1.
  • TIHON C. 1995: Provincie Brabant, Plans van de technische dienst der gebouwen, Inventaris, Algemeen Rijksarchief toegangen in beperkte oplagen, 148, Brussel.

Auteurs: Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien