erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
207025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207025

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neotraditionele half vrijstaande onderwijzerswoning, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Gelegen aan een hellende straat met rechts de schoolsite met nieuwe schoolgebouwen. Het schoolhuis en achterliggend langgestrekt schoolgebouw (nu vervangen door nieuwbouw) werden geregistreerd op het kadaster in 1909 en werden gebouwd door het Bureel van Weldadigheid van Schepdaal. Van de oorspronkelijke school blijft enkel nog de onderwijzerswoning over.

Baksteenbouw op breukstenen sokkel, drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder een zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel waarvan de twee rechtse traveeën als risaliet zijn uitgewerkt, bekroond door trapgevel met topstuk en sierankers. Contrasterend gebruik van blauwe hardsteen voor de muurbanden, de sluitstenen en de kordon. Op de verdiepingen korfboogvensters met hardstenen lekdrempels, op het gelijkvloers rechthoekige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en lateien onder bakstenen ontlastingsboogjes. De boogtrommels zijn gecementeerd met pseudobreuksteen. Rechthoekige hoge deur met tussendorpel in blauwe hardsteen, blauwe hardstenen latei onder bakstenen ontlastingsboogje. Houten kroonlijst. Sobere zijgevel met twee steekboogvormige vensters uitkijkend op de speelplaats van de naastgelegen school.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1909/3.

Auteurs: Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.