Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Ook "Maesens' kapel" genoemd, gelegen op de hoek van het hoeveperceel van nummer 6, dat wordt afgesloten met een hulsthaag.

Volgens literatuur gebouwd door landbouwersfamilie Maes in het derde kwart van de 19de eeuw als gelofte voor genezing van twee ernstig zieke kinderen. Pas geregistreerd bij kadaster in 1913.

Grote veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, overhoeks geplaatst op de kruising van de twee wegen. Gecementeerde plint met voegwerkimitatie. Gekartelde windborden waaronder beschilderde plank in tekstkader, met opschrift: "O.L.V. VAN GEDURENDEN BIJSTAND". Smeedijzeren kruis op de nok. Versneden steunberen op de hoeken. Centrale getoogde deuropening met dubbele houten toegangsdeur, waarboven spitsbogig bovenlicht in kleine roedeverdeling. Omlijsting in witte en gele baksteen. Zijgevels met korte spitsboogvensters, aan de noordzijde met bewaarde geometrische roedeverdeling, koor met driezijdige sluiting en achteringang. Interieur met gepleisterde wanden (voegwerkimitatie) en dito spitstongewelf. Koorgedeelte met wit-zwarte tegelvloer achter ijzeren altaarhek tussen twee pilasters. Gepolychromeerd houten altaar. Beelden Onze-Lieve-Vrouw met Kind, met opschrift op banderol: "NOTRE DAME DE SACRÉ COEUR P.P.N. 1875". Vier beelden op consoles: Heilige Antonius van Padua, Heilig Hart, Heilige Jozef en Kind, Heilige Xaverius. Beeldje Heilige Theresia van Lisieux.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1913/12.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 6.