Vlassite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite

Beschrijving

Vlassite met zwingelarij en vlasschuren, gelegen tussen de Schoendalestraat en de Spinnerijstraat. De vlassite dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en werd in de jaren 1960 sterk uitgebreid met enkele grootschalige magazijnen.

Historiek

In 1904 bouwt landbouwer Leo Ide een dieper gelegen "stoomvlasfabriek" (zwingelarij). Deze eerste stoomvlaszwingelarij in Sint-Eloois-Vijve telt 30 zwingelplanken. In opdracht van zijn weduwe en kinderen worden in 1908 de vlasschuur links van het huidige nummer 48 opgetrokken en in 1913 de vlasschuur achter de schuur van 1908. In 1928 worden de stoomvlaszwingelarij en de bijhorende vlasschuren verkocht aan Honoré Vanthemsche. In 1941 beschikken de gebroeders Van Temsche, vermeld als vlasnijveraars en zuiveraars/verhandelaars in lijnzaad, over een modern vlasbedrijf waar 38 mannen tewerkgesteld worden; het bedrijf beschikt over één warmwaterroterij met vier rootkamers (totale rootcapaciteit van 160 m³), 21 zwingelmolens en één zwingelturbine. In 1962 richt de familie Van Themse de Coöperatieve Vennootschap "Vlascolin" op en in 1964 worden de grootschalige magazijnen achter en links van de oorspronkelijke zwingelarij opgetrokken.

Beschrijving

Dieper gelegen vlassite tussen de Schoendale- en Spinnerijstraat. Centraal gelegen zwingelarij met aanpalende grootschalige magazijnen van 1964 die reiken tot aan de Spinnerijstraat. Vlasschuur aan de Schoendalestraat van 1908, met daarachter (kant Spinnerijstraat) de vlasschuur van 1913. Zwingelarij van 1904, verbouwd tot burelen, zie toegevoegde vensteropeningen. Constructie uit beton en metselwerk onder een platte bedaking. Bewaarde klimijzers en schuifdeuren op hangrail.

Vlasschuur van 1908 gelegen links van nummer 48. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gevel aan de kant van de vlassite met licht getoogde openingen. Kopgevels met schuifpoort op hangrail; kopgevel aan straatkant met bakstenen heiligennis met kruisbekroning. Vlasschuur van 1913 aan de kant van de Spinnerijstraat.

Deels verbouwde, grootschalige vlasmagazijnen van 1964 onder golfplaten zadeldaken, gelegen links van de zwingelarij en aan de kant van de Spinnerijstraat. Bakstenen magazijn links van de zwingelarij met bakstenen heiligennis met kruisbekroning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1904/7, 1909/8, 1913/3, 1962/11, 1964/11.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche S-EL002.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 397.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie