Gemeentelijk park met gedenkteken voor monseigneur Roelens

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Gemeentelijk park met gedenkteken voor monseigneur Roelens, in de voormalige tuin van het huis de Mûelenaere. Beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 24/07/1981.

Historiek

In 1858 wordt te Ardooie Victor Roelens geboren († Boudewijnstad, 1947), die een carrière uitbouwt als witte pater en missionaris in voormalig Belgisch Congo. In 1893 sticht hij in het oosten, op een hoogvlakte bij het Tanganikameer, de plaats Boudewijnstad (het huidige Moba). Het omliggende gebied wordt in 1896 verheven tot Apostolisch Vicariaat van Opper-Kongo, met aan het hoofd Monseigneur Roelens, aldus de allereerste missiebisschop van Belgisch Congo. In 1952 wordt op het Marktplein het bronzen standbeeld van Monseigneur Victor Roelens onthuld, vervaardigd in 1947 door de Gentse beeldhouwer Frans Tinel (Ledeberg), steenhouwer Vuylsteke en architect Lucien Lattrez. Het standbeeld bevindt zich oorspronkelijk ten zuiden van de sacristie, maar wordt na de herinrichting van het Marktplein in 1998-1999 opgesteld in de tuin van het herenhuis de Mûelenaere in de Mgr. Roelensstraat.

Beschrijving

Parkje, als vroegere tuin van het herenhuis de Mûelenaere gelegen tussen de Mgr. Roelensstraat en de Kortrijksestraat, thans aan beide zijden toegankelijk. Fragmentair bewaarde tuin met lichte reliëfmodellering, enkele oorspronkelijke parkbomen (onder meer beuk, es, eik) en heestermassieven (onder meer taxus, hulst, hazelaar) en enkele fruitbomen (onder meer peer, okkernoot), later aangevuld met sierkers, moeraseik, linde, aucuba, cipres, enzomeer. Fragmentair bewaarde tuinmuur ten zuiden. Afgescheiden van de weg door een nieuw laag bakstenen muurtje. Niet oorspronkelijke tuinpaden met plattines, afgeboord met kasseien.

Bronzen standbeeld met voorstelling van bisschopsfiguur die het kruis in de wereldbol plant. Beeld gesigneerd: "F. TINEL". Op arduinen sokkel, op de achterzijde met inscriptie: "EERSTE STEEN / GEWIJD DOOR/ MGR LAMIROY/ GEPLAATST DOOR/ MINTER WIGNY/ 16-9-1947". Op de basis van de sokkel de namen van de kunstenaars. Aan de voorzijde met zwartgranieten plaat met vermelding van zijn naam, geboorte- en sterftedatum en curriculum.

• Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, archiefnummer W/000035.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek, opnames M45169, M45189.