erfgoedobject

Café De Koevoet

bouwkundig element
ID
207980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207980

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Koevoet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Opgetrokken als herberg in het laatste kwart van de 19de eeuw.

In het begin van de 19de eeuw bevindt zich ten noorden van de huidige herberg een volume (later: tweewoonst), haaks op de Gapaardstraat georiënteerd. Vermoedelijk in gebruik als landarbeiderswoningen en eigendom van landbouwersfamilie Driessens. De kadastrale mutatieschetsen vermelden het toponiem "Spinnekens Ambacht". In 1877 registreert het kadaster de bouw van de huidige herberg (gedeelte onder lagere nok) langsheen de Roeselaarsestraat, in opdracht van brouwer Desiré Demeulenaere uit Koolskamp. Later wordt nog een westelijke bijbouw gerealiseerd onder hogere nok, nooit geregistreerd bij kadaster. Tijdens eerste helft van de 20ste eeuw eigendom van brouwer Palmer Schotte uit Koolkamp. Eenlaagsbouw in donkerrode verankerde baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen, aangebouwde hoger opgetrokken westelijke traveeën van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Gecementeerde plint. Eenlaags gedeelte van vier traveeën met rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken, afgeschuinde deurtravee op de hoek (vernieuwde deur). Oostelijke zijgevel met segmentbogige muuropeningen, onder meer opkamervenster. Westelijke traveeën met rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met ontlastingsboogjes in gele baksteen, blind boogveld.

Vensteropeningen met houten luiken, natuurstenen onderdorpels, houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Lagere haakse aanbouw aan de achterzijde (langsheen Gapaardstraat) onder zadeldakje in Vlaamse pannen. Ten noorden een bijgebouw in betonsteen onder zadeldak in Vlaamse pannen, parallel met het hoofdvolume.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1877/28, 1893/14, 1931/110.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café De Koevoet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.