Brouwerij Sint-Arnoldus

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Sint-Arnoldus", heden woonwinkelpand. In 1909 gebouwd in opdracht van Alberic De Jonghe-Vandeputte als brouwerij die door de Eerste Wereldoorlog nooit tot bloei komt. Reeds in 1922 verkocht aan "houthandel gebroeders Verstraete" uit Izegem. Volgens kadaster in 1926 omgebouwd tot maalderij door landbouwer Michel Coghe-Nollet zaakvoerder van veevoederhandel "Micomol" en tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Koolskamp (zie nummer 96). Circa 1931 worden de twee rechtse traveeën ingericht als woonhuis. De aanpalende geelbakstenen woonhuis onder plat dak wordt gebouwd circa 1935. De aanpalende en achterliggende gebouwen staan in verband met de bedrijfsvoering als veevoederhandel en dateren uit de periode 1937-1958. Het bakstenen volume ten westen van de brouwerijgebouwen wordt geregistreerd in 1958. Circa 1969 wordt de maalderij gesloten.

Imposant roodbakstenen oorspronkelijk brouwerijvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen), vernieuwde kroonlijst, baksteenfries. Gebruik van natuursteen in onder meer muurbanden, onderdorpel en gedenksteen met het opschrift "SAMENWERKENDE BROUWERY/19 ST-ARNOLDUS 09". Rondboogopeningen onder baksteenstrek en geprononceerde koppenlaag in zwarte baksteen. Enkele blinde vensteropeningen, aangepaste muuropeningen onder betonlatei op de benedenverdieping van het woongedeelte uit 1931. Andere muuropeningen op de benedenverdieping met oorspronkelijk schrijnwerk (T-raam met waaiervormig bovenlicht). Hoofdtravee met grote poortdoorrit en bredere opening op de verdieping (voormalig laadluik?).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koolskamp, 1892/21, 1909/10, 1910/5, 1931/30, 1935/29, 1937/12, 1956/49, 1958/32, 1969/5.
  • VAN ACKER L., VERVENNE A. en CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 298.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin