erfgoedobject

Herberg De Kroon

bouwkundig element
ID
208552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208552

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Kroon", gelegen op de hoek met "Het Straal", een straatje dat leidde naar de vroegere herberg "Het Straal" of "Australië" (thans een doodlopend straatje). Vermoedelijk in oorsprong eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse herberg. De herberg wordt voor het eerst vermeld in 1815 en wordt in de jaren 1815-1835 uitgebaat door tapper Ambrosius Desmet. Volgens het kadaster wordt de herberg in 1892 en in 1895 gedeeltelijk herbouwd in opdracht van handelaar Desideer Heffinck. De herberg houdt op te bestaan in het begin van de 20ste eeuw; in de jaren 1910 wordt het gebouw bewoond door winkelierster Sidonie De Bue en vanaf 1919 door handelaar-werktuigmaker Camille Goesaert. Op een prentkaart van circa 1920 wordt nog een woning van anderhalve bouwlaag weergegeven. Vermoedelijk wordt deze woning in de jaren 1920 hoger opgetrokken en voorzien van de huidige gevelafwerking (niet geregistreerd in het kadaster).

Halfvrijstaande, verankerde, bakstenen woning van het dubbelhuistype met bepleisterde en beschilderde lijstgevel onder pannen zadeldak. Gevel aan de Liebaardstraat met imitatievoegen op een grijs beschilderde plint in imitatiebreuksteen. Openingen in een grijs beschilderde segmentboogomlijsting met decoratieve sluitsteen, op de verdieping met een ruitmotief in het blinde bovenlicht en met lekdrempelversiering. Aangepaste brede toegang in rechthoekige omlijsting. Zijgevel met rechts bovenaan een rondboogvormige heiligennis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1893/1, 1895/3.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek, in De Gaverstreke, jg. 33, 2005, p. 290-292.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 321.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Kroon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.