Hoeve Te Waegheem

Beschrijving

Hoeve "Te Waegheem" (zie naamgeving in fotobijlage wedstrijd 1952) met boerenhuis met jaarankers "1772". Nieuw woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw is gebouwd aan de straat. Uitbreiding met nieuwe loodsen in de jaren 1970 en 1980. De site is als dusdanig reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen. Op de Ferrariskaart loopt de Moerewegel ten noorden dood op de hoeve met drie losse bestanddelen in U-vorm rond het erf. Circa 1835 zijn "Proost Karel en kinders, Couckelare" eigenaar. Het boerenhuis en twee nutsgebouwen zijn dan ingeplant op een ruim erf met boomgaard; ten noordwesten van het boerenhuis, poel.

De ruime percelen waarop in 2009 de oude hoevegebouwen gelegen zijn, komen grosso modo nog overeen met de percelen zoals aangeduid op het primitieve kadasterplan, en kunnen gekarakteriseerd worden als historische huisweide, ook op vandaag is het grondgebruik nog steeds weide. De bakstenen erfpijlers op de zuidoosthoek van het perceel dateren uit de tweede helft van de 20ste eeuw: heiligennisje in omlijsting van gesinterde baksteentjes, ijzeren hekken. De oorspronkelijke erftoegang bevond zich naar verluidt aan de noordoostzijde van het perceel. Deels bewaarde perceelsrandbegroeiing met (knot)essen. Ook de poel is deels bewaard.

Ten westen van het erf, boerenhuis met 18de-eeuwse kern, zie jaarankers "1772". Witgeschilderde verankerde gele baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), zwartgepekte plint. Erfgevel: twee opkamertraveeën + vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen in de opkamer, voorts licht getoogde muuropeningen, onderdorpels in grijs gesmoorde baksteentjes. Bewaard witgeschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling (schuiframen), groen- en witbeschilderde luiken. Het keldervenster (of -deur?) kwam oorspronkelijk hoger). Deur met tweeledig bovenlicht, rechts van de deur oud verzekeringsplaatje.

Tegen de linker zijgevel, 19de-eeuwse(?) aanbouw onder lessenaarsdak, in de zijgevel (stal)deurtjes. De linker zijgevel met muurvlechtingen was oorspronkelijk witgeschilderd en omvatte een gevelhoge korfboognis van het keldervenster tot het zoldervenster (zie fotowedstrijd 1952), deze nis is nu dichtgemetseld. Rechter zijgevel (aanbouw garage uit de tweede helft van de 20ste eeuw): aandak met vlechtingen, twee kleine kozijnvenstertjes, waarvan nog één oud raam met roedeverdeling.

Tegen de achtergevel aanbouw onder lessenaarsdak, gedeeltelijk reeds aangegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835).

Ten noordwesten achter het huis, bakhuisje uit de eerste helft van de 20ste eeuw (ovenhuisje afgebroken). Achter het huis, stalling uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met aansluitende stalling, als volume grosso modo reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Rode baksteenbouw, het hoger schuurgedeelte links in beplanking. In de linker zijgevel sporen van beplanking. Tegen de achtergevel van de schuur, aanbouw waardoor een mank zadeldak ontstaat, lage poortdoorrit.

Ten noorden van het erf, stalling als volume reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Getoogde staldeuren onder strek. Deels bewaard groengeschilderd houtwerk. In de rechter zijgevel, getoogd laadvenster en uilengat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1970/37, 1974/37, 1982/46, 1986/502.
  • DE GRYSE H., Wedstrijd tusschen de landelijke gemeenten van het arrondissement Veurne-Diksmuide, s.l., 1952. (fotobijlage).

Auteurs: Vanneste, Pol