erfgoedobject

Roepsteen bij Sint-Gertrudiskerk

bouwkundig element
ID
208830
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208830

Juridische gevolgen

Beschrijving

De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. Op een prentkaart van circa 1910 is de steen nog opgesteld ten westen van het kerkkoor.

De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen. Normaliter lag de roepsteen aan de ingang van de kerk zodat de veldwachter, de belleman of de gemeentebode na de zondagsmis de berichten aan de bevolking kon voorlezen.

  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 81.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roepsteen bij Sint-Gertrudiskerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.