erfgoedobject

Wederopbouwhoeve

bouwkundig element
ID
208843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208843
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wederopbouwhoeve teruggaand op oudere site. De hoeve bestaat uit een woonhuis met aanpalende stal en een vrijstaande schuur in een haakse opstelling georganiseerd rondom een deels begraasd erf. Onverharde erfoprit, aan de straat gemarkeerd door twee paardenkastanjes.

Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is reeds bebouwing aangeduid. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) met als eigenaar Fransman De Ghellynck. In 1923 registreert het kadaster de uitbreiding en verbouwing van het boerenhuis en de schuur. Volgens het plan in het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de hoeve in 1920-1925 herbouwd in opdracht van E. Maertens-Goethals, naar ontwerp van architect Victor Renders uit Brussel.

Ten noorden van het erf, boerenhuis en aanpalende stal. In kern van 1920 met bewaard, nu uitgebreid en vernieuwd parement voor het huis. Stalling met laadvenster nog bewaard (voorgebouwde loods).

Ten westen van het erf, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Verankerd geelbakstenen volume met perfect symmetrische opstand onder schild-/ zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek. Twee verhoogde doorritten geflankeerd door een lager wagenhuis aan de ene zijde en een deuropening (bieten- en aardappelkelder) onder getoogde strek aan de andere zijde. Aan weerszijden van de doorritten en op de hoeken telkens een verjongende steunbeer. In de linker zijgevel, gedichte muuropeningen van het wagenhuis.

  • Algemeen Rijksarchief Brugge, Dienst der Verwoeste Gewesten, dossiers nummer 13841.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1923/27.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986, dossier 13841.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208843 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.