De Rosmolenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rosmolenhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve "DE ROSMOLENHOEVE" (houten naambord), als site teruggaand tot de 18de eeuw. Huidig gebouwenbestand is te dateren in de late 18de eeuw en midden 19de eeuw met toevoeging van recente loodsen. Toegankelijk via een verharde oprit.

De site is weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Op het primitief kadasterplan van circa 1834 aanduiding van een woonhuis met geïncorporeerde stal, een parallelle schuur en twee kleine nutsgebouwen. Toenmalig eigenaar is Carolus Deghellinck rentenier te Gent. Volgens het kadaster wordt in 1866 de rosmolen gebouwd. Naar verluidt bevond zich tot voor kort een bakhuis ten zuidoosten van het erf (zie weergave op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846).

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis met links opkamer onder hogere nok. Verankerde, witgeschilderde volumes met zwarte plint onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Het dak van de opkamer is gevat tussen twee tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen. Aangepaste muuropeningen met uitzondering van twee segmentboogvensters onder strek en dito keldervenster met verticale smeedijzeren dievenstaven in linker zijgevel. Waterpomp tegen erfgevel. Interieur naar verluidt met bewaarde rode terracottategelvloer in opkamer en kelder onder twee tongewelven.

In twee rechter traveeën geïncorporeerde paardenstal. Bewaarde balkenroostering met moer- en kinderbalken, witgekalkte wanden, bewaarde kap vergaard met pen- en-gatverbindingen.

Ten noorden van het erf, rosmolen. Geelbakstenen volume op octogonale plattegrond en onder tentdak (rode mechanische pannen). Naar verluidt oorspronkelijk met strodak. Licht getoogde muuropeningen onder strek, oorspronkelijk beluikt (zie duimen). Witbepleisterde wanden. Steenkoppel bewaard tegen de gevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1882/15.
  • DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse Kuststreek, Brugge, 1983.