erfgoedobject

Sluis op het Lekedijkgeleed

bouwkundig element
ID
208892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208892

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen sluis op het Lekedijkgeleed met schut ter regeling van het waterdebiet. Het gebruik van schuifjes ten behoeve van de bevloeiing van vruchtbaar te maken gebieden dateert uit de middeleeuwen en het ancien regime. De constructies hadden een dubbele functie, het schuifje regelt de waterpeilen in de meersgronden en zorgt er tevens voor dat de graslanden tijdelijk bevloeid worden wat leidt tot een hogere grasproductie en een natuurlijke bemesting.

Hoog opgebouwde schuif met enkele doorgang, vermoedelijk uit de jaren 1910-1920. Constructie opgetrokken in beton, schuif met opstuwende en terugstuwende functie bediend door middel van tand- en heugelsysteem.


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sluis op het Lekedijkgeleed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208892 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.