Woning Moens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Moens

• is aangeduid als beschermd monument Woning Moens

Beschrijving

De door Huib Hoste ontworpen woning werd gebouwd in 1941-42 in opdracht van het echtpaar Moens-Van Ruysevelt.

Historiek

De Parklaan maakt deel uit van de ring rond Aalst. De ringweg ontstond in 1909-1911, toen het plan werd goedgekeurd voor het trekken van een aantal lanen als verbinding van de grote invalswegen. De Parklaan vormt de verbinding Gent-Geraardsbergen. De inplanting van het betreffende huis is voorzien tegenover het stadspark, het zogenaamde Groot Park, aangelegd in 1916 in het Osbroek.

De aanvraag van de bouwvergunning werd verleend in 1941. De opdrachtgever was Leon Moens, eigenaar van brouwerij Safir in Aalst en schoonbroer van dokter Heeremans, voor wie Hoste reeds in 1938-1940 de woning Heeremans-Moens bouwde in Liedekerke.

In 1950 diende Hoste de woning, samen met de zwemkom te Haacht en het huis Heeremans in Liedekerke, in voor de Van de Ven-prijs voor moderne architectuur, de eerste naoorlogse prijs, maar zijn projecten werden niet weerhouden. Voordien, in 1936 kreeg hij wel reeds de Tweede Vermelding in de Van de Ven-wedstrijd voor de woning Lens in Mechelen. Advokaat J. Lens was trouwens bevriend met dokter E. Heeremans, de schoonbroer van de heer Moens.

Naar verluidt werd de woning tijdens de opbouw verder afgewerkt als huurwoning, daar de bouwheer ertegenover, aan de rand van het park een andere woning liet bouwen waar de familie zich vestigde. De bouwopdracht voor deze woning, een grote vrijstaande villa (Parklaan 4) werd toevertrouwd aan de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge. Het huis Parklaan 77 werd door de huidige eigenaar in 1990 van de familie Moens gekocht, waarna een grondige renovatie volgde.

Beschrijving

De rijwoning met kleine voortuin bevat drie bouwlagen boven een souterrain met garage, het eerste ontwerp voorzag een plat dak en dakterras, maar het uiteindelijke bouwplan werd gewijzigd met een aan de voorzijde flauw hellend zadeldak, oorspronkelijk afgedekt met kunstleien, op het moment van bescherming met panelen in kunststof. Het huis met een zuidoost gerichte voorgevel wordt voorafgegaan door een zeer klein voortuintje met ijzeren buisleuningen aan arduinen paaltjes. Centraal is de oprit naar de lager gelegen garage. Achter de woning bevindt zich een diepe stadstuin.

Het huis is opgetrokken uit een skeletbouw van gewapend beton en baksteen. Het verschillende gevelparement in verspringende vlakken versterkt het kubistische effect van de vormgeving van de voorgevel. Het parement van de begane grond, de erker en een gedeelte van het rechter gevelvlak is uitgevoerd in platte langwerpige gele baksteen "Cerabric Fouquemberg" van de Brusselse firma Kessels, de overige gevelvlakken zijn afgewerkt met gekleurde ruwe bepleistering. Het metselwerk zonder baksteenverband en met de stootvoegen boven elkaar, beklemtoont tevens de strakke belijning van de gevel. Zowel bouwtechniek als de kubistische vormgeving van de gevel met de rechthoekige muuropeningen liggen volledig in navolging van de Nieuwe Zakelijkheid en het functionalisme van de interbellumarchitectuur.

De garagepoort in het souterrain is vernieuwd. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een overluifelde deur in de linker travee. Een vernieuwde arduinen steektrap met een vernieuwde buisleuning in verzinkt metaal, naar het oorspronkelijke model, leidt naar de voordeur. De rechthoekige deur is voorzien van decoratief ijzerwerk met glas, een bijzonder accent in de verder ongedecoreerde gevel. De van afmetingen variërende rechthoekige vensters zijn voorzien van fijne ijzeren profielen. De benedenvensters worden afgesloten door houten rolluiken. De uitstekende vensterlateien zijn voorzien van een zinken kraal. De centrale grote erker van de zitkamer is doorgetrokken in een volledig beglaasde erker van de slaapkamer op de verdieping erboven.

De eenvoudige, meer gesloten tuingevel is naar het noordwesten gericht en is door de eigenaar in het rood geschilderd. Het souterrain met garage en bergingen is eveneens vanuit de tuin toegankelijk. De keuken en de eetkamer op de verhoogde begane grond hebben een buitendeur naar een betegeld betonnen terras aangebracht over de volledige gevelbreedte en afgesloten met een buisleuning, een betonnen middentrap leidt naar de tuin. Aan de tuinzijde is slechts één bovenverdieping voorzien en een zolder onder het dakschild.

Interieur

De sterk beredeneerde plattegrond van het pand heeft de typologie van een enkelhuis met verhoogde begane grond. Het souterrain bevat naast de garage ook een wasplaats, wijnkelder, stooklokaal en berging. Op de bel-etage, boven de garage, situeren zich de traphal en leefruimtes, namelijk een ontvangstkamer met uitgebouwde erker aan de straatkant, via een dubbele schuifdeur verbonden met een zitruimte en de eetkamer, uitgevend op het terras aan de tuinzijde. De keuken is slechts toegankelijk vanuit de gang en is met een doorgeefluik verbonden met de eetkamer. De eerste bovenverdieping bevat twee ruime slaapkamers en één kleine slaapkamer met elk hun sanitaire voorziening en een badkamer boven de inkom. Op de bovenste bouwlaag bevinden zich twee kleinere slaapvertrekken aan de straatkant en erachter een zolderruimte.

De inkomhal bevat de trap en de gang naar eetkamer en keuken. In de muur naast de deur is het kastje van de brievenbus ingewerkt. De oorspronkelijke betegeling van de hal in een rode ceramische tegel is vervangen door een grijze granitovloer met een golvende lijn van de voordeur naar de keuken in koper. De authentieke houten trap heeft een metalen leuning met een buisvormige handgreep. De zitkamer heeft met zijn erker een mooi uitzicht op het stadspark.

Alle deuren in het huis, geventileerde deuren "Klima" van de firma Van De Ven, Antwerpen, zijn origineel, hebben nog hun oorspronkelijk beslag en klinken en werden van hun latere beschildering ontdaan en vernist. Alle vensters hebben marmeren vensterbanken; dezelfde beige gevlekte marmersoort werd ook gebruikt als omkasting van de radiator. De centrale verwarming met gietijzeren radiatoren werd geleverd door de Genste firma Scheire-Van Overbeke. De ketel werd aanvankelijk met kolen gestookt.

• CALLEBERT A. 2001: Huib Hoste (1881-1957). Op zoek naar een Vlaams Modernisme in de architectuur. Een vergelijkende studie van woningen, voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog, onuitgegeven thesis (2000-2001), Universiteit Gent.
  • DE WINTER L., SMETS M., VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen.
  • VERDONCK A. s.d.: Oeuvrelijst van Huib Hoste: architect, stedenbouwkundige en publicist, Detailstudie van het doctoraatsonderzoek "De zoektocht van Huib Hoste naar de nieuwe betekenis van kleur in de architectuur" in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, s.l..

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002315, Woning van architect H. Hoste in Aalst.
Auteurs: Lanclus, Kathleen