Meergezinswoning met natuurstenen parement

Beschrijving

De neoclassicistische meergezinswoning op nr. 49 werd samen met het vóór de verbouwing identieke, spiegelende huis op nr. 47 rond 1904 gebouwd voor rekening van Pierre Franck, een verzekeringsmakelaar die op de Amerikalei woonde. De woning valt op door het natuurstenen parement, dat volgens de geveltekening opgebouwd is uit "metselwerk in gres door den eigenaar te leveren". Verder in de straat, op nr. 5; liet Franck een gelijkaardige woning bouwen.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Natuurstenen lijstgevel met houten kroonlijst op klossen, ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, segmentbogige muuropeningen met natuurstenen omlijstingen op de verdiepingen, op de begane grond rechthoekige muuropeningen onder rechte latei en met hanenkam, centraal balkon op eerste verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1149.