erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
208988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectische burgerwoning met kleurrijke lijstgevel ontworpen in 1909 door architect Em. Vereecken voor J. Jespers. Het pand sluit aan bij het hoekcomplex met de Pacificatiestraat, dat een jaar eerder door dezelfde eigenaar en architect werd gerealiseerd (Edward Pecherstraat 58, Pacificatiestraat 47-49).

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak met centraal dakvenster met gebogen fronton en twee oeils-de-boeuf. Gevelopbouw en plattegrond volgen de klassieke 19de-eeuwse standaardindeling van een stadswoning; de gevelafwerking is eigentijds en verwijst naar de art nouveau. Gele parementsteen met hardstenen kordons en hoekneggen en groene geglazuurde baksteen voor lijsten. Per verdieping andere muuropeningen: rondbogig op de begane grond met fraai art-nouveauhoutwerk; rechthoekige vensteropeningen op de tweede bouwlaag met verdeelde bovenlichten, entablement en centraal een houten erker; vier smalle segmentbogige vensteropeningen met rollaag boven.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 1010.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.