Bureel architect Guillaume Van Oenen

Beschrijving

Dit eclectische gebouw is het architectenbureel van Willem of Guillaume Van Oenen. Hij ontwierp het kantoorgebouw in 1898 samen met zijn woning op het aansluitende bouwblok in de De Vrièrestraat nummer 52. Architect Van Oenen was zeer actief in de stadsdelen die op het einde van de 19de eeuw werden ontwikkeld, onder meer Het Zuid. Hij ontwierp tientallen burgerhuizen, zowel in neoclassicistische als in eclectische, neorenaissance of in art-nouveaugetinte bouwstijl. Voor zijn eigen woning en bureel koos hij voor eclecticisme met ornamentiek uit de neo-Vlaamse renaissance.

Het kantoor van Van Oenen is een dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder hoog leien zadeldak met sierlijk uitgewerkte windwijzer twee kleine dakkapellen onder puntdak. Lijstgevel met parement van witte baksteen en gebruik van hardsteen voor plint en ornamentiek. De centrale deurtravee wordt geaccentueerd door een puntgevel met neo-Vlaamse renaissanceafwerking, waarin een medaillon met passer en winkelhaak en het opschrift "BOUWKUNST" zijn verwerkt, twee elementen die de functie van het gebouw in de gevel vertalen. De begane grond heeft rechthoekige muuropeningen: centrale deur met neorenaissance paneelwerk in zware hardstenen omlijsting met onder meer een fronton, twee vensteropeningen met natuurstenen kozijn, waarvan het linkse vervangen door een poort. Op de verdieping, drie aansluitende brede korfbogige vensteropeningen in een omlijsting met bogen en pilasters met wortelmotieven.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1679.