Neoclassicistische stadswoning met houten winkelpui

Beschrijving

In dit neoclassicistische pand is sinds het vierde kwart van de 19de eeuw op de gelijkvloerse verdieping een winkel van zijde en mercerieën gevestigd, oorspronkelijk uitgebaat door Ernest Van Langendonck. Eind 19de eeuw waren in de Vrijheidstraat verschillende winkels gevestigd, waarvan we nu nog enkele houten puien terugvinden, bijvoorbeeld op nummers 70 en 72. Bij "De Zijdeworm" op nummer 4 zijn zowel de prachtige houten winkelpui als de bijhorende functie anno 2012 bewaard. Het bouwdossier voor dit pand werd niet gevonden in het stadsarchief.

Winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistische lijstgevel, oorspronkelijk wellicht voorzien van een witgeschilderde bepleistering, ondertussen heeft de bovengevel een vlakke cementering met imitatievoegen. Rechthoekige vensteropeningen op de verdiepingen. Op de begane grond, een mooie eind-19de-eeuwse houten winkelpui, bestaande uit een groot centraal etalagevenster met gedeeld bovenlicht, links een deur met toegang tot de bovenliggende appartementen, en rechts de winkeldeur in een verdiept portaal. Het geheel is gevat onder een brede puilijst met consoles.