Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze zeer gaaf bewaarde, neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1901 voor C. De Buysscher. Het is een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op souterrain gevat onder een zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en wit geschilderd en voorzien van verzorgde detaillering zoals imitatiebossage op de begane grond, imitatievoegen op de verdieping, sluitstenen in de omlijsting van de bovenvensters. Standaardelementen voor de eind-19de- of begin-20ste-eeuwse neoclassicistische lijstgevel zijn de houten kroonlijst op klossen, de hardstenen plint, de kordons en de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Gaaf bewaard schrijnwerk: guillotineramen op begane grond, T-vensters boven, fraaie dubbele voordeur met versierde bovenlichten. De rechthoekige keldervensters zijn voorzien van smeedijzeren traliewerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 329.