Begraafplaats met zone voor de Joodse gemeenschap

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats aangelegd volgens een onregelmatig patroon en gelegen in het uiterste oosten van noordelijk Kraainem. Vrij geïsoleerde ligging ten oosten van de Brusselse Ring in een gebied met amper bebouwing. In het noorden uitgevend op de Arthur Dezangrélaan, in het zuiden toegankelijk via de Kerkhoflaan. Dit gebied maakte oorspronkelijk deel uit van het kasteelpark van "Edouard De burbure de Wezembeek" (grondgebied Wezembeek-Oppem) van wie de gemeente de gronden begin jaren 1930 (kadastraal geregistreerd in 1933) kocht, en de bestemming veranderde in begraafplaats. Dat deze snel in gebruik werden genomen bewijst de registratie van twee dienstgebouwtjes centraal op het kerkhof in 1934.

Onmiddellijk voorbij de zuidelijke inkom is centraal het perk voor de gesneuvelden en oud-strijders aangelegd, met links ervan een zone met plaatselijke notabelen. Rechts een grote aparte begraafplaats voor de Joodse gemeenschap, aangelegd in twee niveaus overeenkomend met twee fases in de aanleg. Deze Joodse begraafplaats ontstond in 1946 (uitgebreid met het hoger liggende deel in 1959), en heeft een ereperk met graven van mensen die overleden in het interneringskamp Breendonk, en een monument voor onbekende slachtoffers van de nazi's.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1933/11, 1934/6.
  • VANDEVELDE C. & SEEWALD M. 2004: De Joodse begraafplaats van Kraainem, De Lijsterbes 5.10, 4-5.