Gemeentehuis van Loppem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Loppem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Loppem

Beschrijving

Gemeentehuis van Loppem, tegenwoordig ook bibliotheekfiliaal. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem, beschermd bij M.B. van 17/05/1999.

Opgetrokken in 1939 op de plaats van enkele oude huisjes. Vóór 1939 waren de diensten van het gemeentehuis gevestigd in de herberg "Het Gemeentehuis" (Dorp 8). Sedert de fusie met de gemeente Zedelgem in 1977 met beperkte dienstverlening. Het gemeentehuis wordt in 1999 gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwbouw achteraan ten behoeve van de bibliotheek.

Halfvrijstaand en beeldbepalend volume met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Brede inkompartij met voorgeplaatst portaal, bekleed met grijze imitatienatuursteen. Rondboogingang met vleugeldeuren en geflankeerd door kleine, rechthoekige, betraliede vensters. Boven de ingang opschrift "GEMEENTEHUIS" en wapenschild van Loppem. Bovenzijde van de inkompartij uitgewerkt als balkon onder betonnen luifel en met balustrade, twee vlaggenmasten. Rechts een bijkomende rondboogingang. Rechthoekige vensters met nieuwe raamindeling.

Links van het gemeentehuis een plantsoen met zitbanken en fietsenstalling

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, W/01580.
  • RAMON A., LEROY P.J. (ed.), Gebouwen en wegen: enkele belangrijke realisaties, in LEROY P.J., Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 84.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 131.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien