Molenaarshuis Oud Molenhof

Beschrijving

Molenaarshuis zogenaamd "OUD MOLENHOF", gelegen in een bocht van de Molendreef en horend bij de "Plaetse meulen". De functie van molenaarshuis wordt circa 1730 overgenomen door een nieuwe woning (zie Molendreef nummer 2).

Vermoedelijk staat in deze omgeving al in de 13de eeuw een molen. Afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Molen en molenaarshuis zijn weergegeven op een ongedateerde kaart (vermoedelijk eind 17de eeuw). De houten molen bevindt zich ten westen en het molenaarshuis met bijhorend landgebouw ten oosten van de straat. Volgens de literatuur wordt de houten molen circa 1730 vervangen door een stenen exemplaar. Tegelijkertijd zou er een nieuw molenaarshuis (zie Molendreef nummer 2) gebouwd worden aan de westkant van de straat. Historische kaarten spreken dit echter tegen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het molenaarshuis aan de oostkant van de straat gesitueerd, met ten westen van de straat een houten molen.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1845) is de molenaarswoning gewijzigd, zie huidig. De molen staat nu op de hoek met de Kuipenstraat, iets ten zuiden van de oorspronkelijke locatie. Op alle kaarten als een houten molen afgebeeld met ernaast een rosmolen.

Gebouwen gelegen rond een begraasd erf. Woonhuis dwars op de straat georiënteerd met 19de-eeuws uitzicht maar mogelijk met oudere kern. Bouwsporen in de linkerzijgevel wijzen op uitbreidingen en verbouwingen. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Licht getoogde muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Stoep met cementtegels.

Stalling in de noordoosthoek van het erf, bruine verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), bewaarde staldeuren. Links van het huis een grasveld met twee notelaars. Nieuwe schuur ten zuiden van het woonhuis.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen nr. 294, Kaart met de nieuwe grenzen van Loppem en Oostkamp, na. 1660.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 158-161.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien