erfgoedobject

Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof

bouwkundig element
ID
209963
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209963

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Reigershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen zogenaamd "REIGERSHOF" zie houten uithangbord op het bakhuis. Gelegen op de hoek met de Vijvers. Staat aangeduid op een kadastrale kaart uit de Napoleontische periode (circa 1800).

Wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. De site staat aangeduid op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850).

De gebouwen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit, liggen rond een begraasd erf. Gaaf bewaarde verankerde, witbeschilderde bakstenen gebouwen met gepekte plint en onder pannen zadeldaken.

Het woonhuis met aangebouwde stalling aan de oostzijde ligt ten noordwesten van het erf. Rechthoekige muuropeningen, vensters met grote roedeverdeling, oorspronkelijk met luiken zie duimen en lagere deur. Mestvaalt voor de stal en afgescheiden met betonplaten.

Ten zuiden van het erf situeert zich de dwarsschuur met stallingen, oorspronkelijke muuropeningen en houtwerk. Varkensstal in het rechterdeel met in de oostelijke eindgevel twee rondboogopeningen voor het toedienen van voedsel. Bakhuisje ten westen van het woonhuis met latere uitbreiding aan de noordkant. Rond of langs de gebouwen stoepen met cementtegels. Op het erf enkele fruitbomen. In de westhoek liggen een tweetal recentere gebouwen.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van de collectie van Karel Mestdagh, nr. 836b: Plan parcellaire de la commune (sectie A), circa 1800.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoevecontext is volledig verdwenen. Alleen de boerenwoning en het bakhuis zijn bewaard. De andere gebouwen zijn gesloopt en de grond is verkaveld. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209963 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.