erfgoedobject

Hoeve Hof Te Wyssant

bouwkundig element
ID
209973
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209973

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Te Wyssant
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen historische hoeve, zogenaamd Hof "TE WYSSANT" zie metalen opschrift, volgens jaarsteen minstens opklimmend tot "1711". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. De gebouwen zijn als puntrelict opgenomen in de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001).

Historiek. De huidige toegangsdreef loopt op oude kaarten (zie Ferrariskaart, 1770-1778) door tot aan de Zeedijkweg, ter hoogte van nummer 23, en maakt deel uit van een langer tracé, gekend onder de naam "'tmeulenstraetken". Dit straatje verbond de molen langs de Oude Ieperweg en daarvóór nog een oudere molen langs de "torhoutschen bruggewegh" (zie Oude Ieperweg nummer 35) met de molen langs de Molendreef (zie Molendreef nummers 2 en 13). Dit tracé is afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), op de Ferrariskaart (1770-1778) en gedeeltelijk als "meulen straete" op een kaart uit 1802 van de hofstede "Pierlapont". Het tracé staat, inclusief een gedeelte van de huidige Molendreef, ook nog op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld als Sentier n° 14, "Binnewegel. Sentier du chemin dit Rysselschenheerweg à celui dit Diepstraet".

De hoevenaam wordt reeds vermeld in 1460 als "'thof te wyssant". Tot 1630 zijn er geen bijkomende vermeldingen van de hoeve terug te vinden. Circa 1710 wordt de hofstede aangekocht door Lenaert Tomboy, die een nieuw woonhuis laat bouwen, zie jaarsteen "1711". De bebouwing is opvallend afwezig op de Ferrariskaart (1770-1778). Tussen het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas wijzigt de bebouwing niet. Op de Atlas aangeduid als "Ferme Speybrouck".

Beschrijving. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld en betegeld erf. Boerenhuis ten westen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters oorspronkelijk met 18de-eeuws schrijnwerk met kleine roedeverdeling zoals te zien op een foto van circa 1970. Ten noorden van het erf een gaaf bewaarde, beplankte schuur vermoedelijk van voor 1830. De stal ten zuiden van het erf is grondig verbouwd en uitgebreid.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de watering van Blankenberge, nr. 1025: Kaart van een hofstede, Pierlapont genaamd, 1802.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 93-95.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof Te Wyssant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.