Ommuring van het kasteel van Wijnendale

Beschrijving

Een deel van het domein van het kasteel van Wijnendale, het gaat om een deel van het domein zonder bijgebouwen, maar wel een deel van de ruime vierkante ommuring met ronde torens (monument). Voor een uitgebreide geschiedenis van het kasteel wordt verwezen naar Torhout Oostendestraat nummers 390-396. Ook het bij K.B. van 30/04/1980 als landschap beschermde  "Wijnendalebos", een boscomplex van circa 280 hectare, ligt deels op grondgebied Ichtegem. Door de geologische gelaagdheid en het reliëf zijn er diverse bronniveaus in het bos en de omgevende landbouwpercelen (zie Roopijpfontein, Fonteinstraat).

Beschrijving

Ruime vierkante ommuring. Drie van de vier hoektorens staan op grondgebied Ichtegem. Ronde 'jachttorens' met gekanteelde borstwering uitkragend boven spitsboog- of rondboogfries (oculi in het boogveld), en dubbele zaagtandfries. (Gedichte) lichtgleuven en rondboogdeuren aan de binnenzijde van de muur. Eén van de torens op grondgebied Ichtegem is uitgewerkt als boswachterswoning. Het "Wijnendalebos" en de ommuring van het kasteeldomein zijn goed zichtbaar ten zuiden van de Diksmuidebaan.

• Archief Ruimte en Erfgoed Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnrs. W/00544, W00866.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie