Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Vrijstaande dokterswoning ingeplant op een ruim perceel. Gebouwd in "1912" zie jaartal in topstuk, door dokter Leon Demeersseman, huisarts sinds 1907. In de tuin van deze woning bevindt zich tot circa 1930 de melkerij.

Gebouw op L-vormige plattegrond met een parement van rode baksteen in combinatie met oranje baksteen voor de geblokte ontlastingsbogen en omlijsting van topvenster. Gebruik van blauwe hardsteen voor onder meer het verfraaien van de gevel, de plint, de aanzet- en sluitstenen, de doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder zadeldak bedekt met imitatieleien. De gevel is opengewerkt met rondbogige en segmentbogige muuropeningen voorzien van geblokte ontlastingsbogen. Behouden schrijnwerk. Meer uitgewerkte linker travee, opgevat als een risaliet en voorzien van een puntgevel afgewerkt met een blauwhardstenen topstuk.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 61.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie