erfgoedobject

Herberg De Somme

bouwkundig element
ID
210387
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210387

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Somme
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herberg "DE SOMME" zie naambord. Hoekpand bij de Arthur Coussensstraat. Imposant volume van zes/ vier traveeën + afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder zadeldak bedekt met blauwe geglazuurde pannen.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat reeds een volume weergegeven. In 1748 is er op de huidige site reeds een herberg en brouwerij. De verklaring van de naamgeving is twijfelachtig: mogelijk is het een verwijzing naar de rivier in Noord-Frankrijk, ingevoerd door Franse soldaten (periode onbekend), ofwel is het een verwijzing naar de grote geldsommen die in "De Somme" op tafel kwamen. Oudste vermelding van "herberghe ghenaemt de Somme ant kerchof" in 1549.

Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. In 1870 wordt een bestaand volume vergroot en verhoogd in opdracht van Karel Hollevoet, een herbergier uit Ichtegem. In 1883 wordt de herberg opgesplitst in een herberg en een woonhuis voor Karel Bocquez, notarisklerk in Ichtegem. Volgens het kadaster wordt in 1934 het volume volledig heropgebouwd, vermoedelijk gaat het om grondige verbouwingen. Het huidige uitzicht is het resultaat van verbouwingen in 1933 zie gedateerde balkonleuning.

Gebruik van rode baksteen voor het gevelparement in combinatie met arduin voor de plint. Wit voegwerk. Sierankers. De lijstgevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. Meer uitgewerkte gevel in de Arthur Coussensstraat voorzien van een bakstenen sierlijst onder de goot. Behouden deur- en vensterschrijnwerk. Op de begane grond zijn de bovenlichten voorzien van glas-in-loodramen, op de verdieping voorzien van geometrische motieven.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1870/5, 1883/5, 1886/6, 1934/20.
  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 14, Brugge, 1933, kolom 1037.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 35.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Somme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210387 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.