Herinnering aan de tram

Beschrijving

Herinnering aan de tram. Naambord dat de vroegere tramhalte aangeeft, vermoedelijk reconstructie. Opschrift: "ICHTEGHEM TRAM HALTE".

De stoomtramlijn Brugge-Leke wordt in 1910 aangelegd met als traject op Ichtegem Koekelarestraat/ Sint-Bertinuslaan/ Ringlaan/ Oude Heirweg/ Zuidstraat. De 'tramstatie' bevond zich op het kruispunt Ringlaan en Moerdijkstraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er geen burgerlijk tramverkeer, maar wordt de lijn wel gebruikt door de Duitsers. In 1932 wordt de stoomstram vervangen door de 'autorail' of spoorauto voor reizigers, het zogenaamde "Mazoutje". Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden opnieuw stoomtrams ingezet, vanaf 1949 opnieuw de spoorauto.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 48-49.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie