Site met losse bestanddelen

Beschrijving

Site bestaande uit verschillende losse bestanddelen. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Weergave op de kaart van Ferraris (1770-1778) van een bebouwd perceel voorzien van twee losse bestanddelen gelegen binnen een boomgaard, loodrecht en evenwijdig op de straat ingeplant. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergave van een rechthoekig volume dat evenwijdig met de straat is ingeplant gelegen binnen een weide. Achter dit perceel ligt een "hof".

In 1860 splitsing van het bestaande woonhuis in "huis" en "stallingen" en bouwen van een kleine dwarse stalling en een achterliggende cichoreifabriek. Reeds in 1863 wordt de fabriek geïntegreerd binnen de andere landgebouwen. Er wordt een vleugel achteraan de bestaande woning opgetrokken.

Omstreeks 1871 wordt het nabijgelegen kapelletje gebouwd. De kapel is in dezelfde stijl opgetrokken als het woonhuis. In 1873 wordt een dreef aangelegd beginnend bij de Bourgogneweg met name "Route pavée conduisant de Bourgogne brug au Watervalle" voormalig "Bourgogneweg". Op de schets weergave van een L-vormige waterpartij. Omstreeks 1902 wordt het volume aan de straatkant opgesplitst in twee woonhuizen en in 1954 opnieuw herenigd.

Aan de straat gelegen hoofdvolume van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw in combinatie met gele baksteen voor de belijnende banden ter hoogte van de onderdorpels en voor het verfraaien van de gevel, de horizontale belijning en voor het benadrukken van de strekken.

De gevel wordt horizontaal belijnd door banden van gele baksteen. Opengewerkt met rechthoekige vensters, op de verdieping geplaatst in een bakstenen geblokte omlijsting met benadrukte strek. De gevel wordt verticaal geleed door geblokte muurkettingen. Meer uitgewerkte rechtertravee, op de begane grond voorzien van verticale en horizontale banden. Meer uitgewerkte zuidgevel afgewerkt met een puntgevel en opengewerkt met rondboogvormige vensteropeningen op de begane grond, op de verdieping centraal uitgewerkt als een balkonvenster geflankeerd door een rechthoekig venster gevat in een geblokte geelbakstenen omlijsting. De geveltop is voorzien van siermetselwerk in gele baksteen.

Tegen het hoofdvolume is er een L-vormig volume aangebouwd van één travee en twee bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak. De geveltop is opengewerkt met een spitsboogvenster in een geelbakstenen omlijsting. De westgevel is voorzien van een rondboognis in geelbakstenen omlijsting waarboven een spitsboogvormige beeldnis in een omlijsting van gesinterde baksteen.

In het verlengde van het hoofdvolume een schuur voorzien van een houten beplanking. Achterliggende bijgebouwen, opgetrokken in verankerde gele baksteen onder pannen zadeldaken. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan; 207: Mutatieschetsen, Bekegem, 1860/2, 1860/3, 1863/8, 1873/2, 1882/3, 1882/5, 1902/4, 1954/20.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 1128.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie