erfgoedobject

Vanderheydekapel

bouwkundig element
ID
210978
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210978

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vanderheydekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en gelegen tegenover nummer 15. Circa 1883 gebouwd door de familie Van der Heyde - Nieuwland, die eigenaar was van het kasteel "De Hazewinden" (zie Ganzestraat nummer 13). Het huidige uitzicht is het resultaat van renovatiewerken in 1998. Rechts van de kapel een dreef afgezoomd met eiken.

Exterieur. Eénbeukige kapel onder een zadeldak bedekt met grijze natuurleien. Oranjerode baksteenbouw met opgelegde beige voegen. Plint met similibezetting. De voorgevel, afgewerkt met een puntgevel, is opengewerkt met een spitsboogvormige deuropening, erboven een oculus. De zijgevels worden geritmeerd door verspringende steunberen die telkens twee spitsboogvensters flankeren. Nieuw schrijnwerk.

Interieur. Rechthoekige plattegrond met driezijdig uitgewerkt koor. Volledig ontpleisterd interieur. Oorspronkelijk voorzien van een neogotische interieuraankleding. Houten spitstongewelf.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Eernegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vanderheydekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210978 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.