erfgoedobject

Breydelkapel

bouwkundig element
ID
211123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211123

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breydelkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neogotische toegankelijke kapel gebouwd in 1892 (volgens het kadaster) uit dank voor de genezing van een verlamd meisje. Toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus.

Rode bakstenen constructie onder een zadeldak bedekt met grijze natuurleien. De voorgevel is opgevat als een puntgevel geflankeerd door zware steunberen voorzien van arduinen dek- en kraagstenen, schouderstukken. De voorgevel is opengewerkt met een spitsboogvormige deuropening voorzien van afgeschuinde dagkanten. Erboven een rosace. De zijgevels worden geritmeerd door zware steunberen. De gevel is opengewerkt met gekoppelde spitsboogvensters voorzien glas-in-loodramen. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

Interieur. Rechthoekige plattegrond met driezijdig uitgewerkt koor. Bepleisterd en beschilderd interieur. Spits tongewelf voorzien van een houten beplanking. Koor met typerende neogotische afwerking voorzien van sjabloonversiering.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1893/26.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Eernegem, in Inventaris van de Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breydelkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211123 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.