Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis, ingeplant op een ruim perceel doorlopend tot in de evenwijdig lopende Sint-Sebastiaanstraat. Het huidige herenhuis wordt volgens het kadaster gebouwd circa 1873 op een site die reeds langere tijd in handen was van dezelfde familie. Het was een erfenis van vader-brouwer Lodewijk Mahieu (brouwerij De Drie Linden) aan zijn zoon timmerman Pieter Jozef Mahieu omstreeks 1810. Volgens het kadaster wordt het woonhuis in 1945 uitgebreid met nieuwe volumes, links en loodrecht op het hoofdgebouw.

Hoofdvolume met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak voorzien van rijk uitgewerkte dakkapellen met een spiegelboog, klauwstukken en sierlijk schrijnwerk. Verankerde baksteenbouw voorzien van een beraping en een bepleisterde en beschilderde plint. De gevel wordt horizontaal belijnd door de onderling verbonden onderdorpels. Imposant hoofdgestel bestaande uit een bepleisterde en witbeschilderde fries. Kroonlijst rustend op gegroefde S-consoles waartussen tandlijst. De begane grond is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen in een vlakke bepleisterde en witbeschilderde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Behouden schrijnwerk en sierlijke persiennes. De centrale deur is gevat in een gelijkaardige omlijsting. Op de verdieping rondboogvensters in een vlakke bepleisterde en witbeschilderde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Het centrale bovenvenster is opgevat als een deurvenster. Behouden sierlijk schrijnwerk. Het kalf is onder meer voorzien van een rocaille.

Gaaf bewaard interieur.

Links verbouwde travee.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1874/10, 1946/14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie