Flandriakiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Flandriakiosk

Beschrijving

Centraal op het beboomde Steenplein staat de kiosk voor de ticketverkoop van de Flandriaboten. Sinds 1922 verzorgt Flandria rondvaarten op de Schelde en in de Antwerpse haven, met boten die vertrekken vanaf het ponton aan het Steenplein. De kiosk wordt opgetrokken naar een ontwerp door de architect Victor Blommaert uit 1948 in opdracht van Interprovinciale Stoombootdiensten Flandria, en nog datzelfde jaar in het kadaster geregistreerd. Bouwaanvragen in 1977 om de kiosk af te breken en te vervangen door een gebouw naar ontwerp van G. Baines werden niet goedgekeurd.

De kiosk is een kenmerkend gebouw in modernistische stijl. Het is een laag gebouw onder platte bedaking, dat met de bootvormige plattegrond en de gebeeldhouwde Neptunus op de pijler aan de voorsteven, verwijst naar zijn watergebonden functie. De witgeschilderde lijstgevels worden door een zwarte kroonlijst afgeboord; rechthoekige muuropeningen met houten schrijnwerk.

• Archief van het kadaster, Antwerpen, 207: mutatieschetsen, Afdeling 1, 1948/8.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 24345, 18 # 58182 en 18 # 56670.