Grafmonument Nollet-De Clerck

Begraafplaats Sint-Fredegandus, Perk J Weg 324A.

Gaspard Nollet (1902-1944), van wie Renaat Braem en Elza Severin sinds hun huwelijk een appartement huren aan de Cruyslei in Borgerhout, komt op 1 mei 1944 om tijdens een geallieerd bombardement op de trein Antwerpen-Brussel in Mechelen. Op verzoek van zijn weduwe, Marguerite Nollet-De Clerck (1902-1988), ontwerpt Braem een eenvoudig grafmonument op de begraafplaats Sint-Fredegandus, waar de weduwe bij haar overlijden ook zelf zal worden bijgezet.

Het grafmonument is uitgevoerd in arduin met een contrast in textuur tussen de gefrijnde grafplaat en de gebouchardeerde stèle. De gelaagde grafplaat draagt een naamplaat en een uitsparing voor bloemen. De stèle bestaat uit een schuin oplopende portiek waarin een vrijstaand Latijns kruis is vervat.

• Archives d'Architecture Moderne, Archief Renaat Braem, Dossiernummer 38.