Architectenwoning Robert Schuiten

Beschrijving

De eigen woning van Robert Schuiten, ongeveer 500 meter ten oosten van Stokkel gelegen, is vanop de Oppemlaan bereikbaar via een laantje. De woning werd gebouwd in 1941 (kadastraal geregistreerd in 1942). De uitbreidingen in dezelfde bouwtrant dateren van 1958 (de vleugel rechts, ten westen) en 1984 (de garages, ten oosten).

Achteringelegen deels onderkelderde gebouwengroep, een U-vormig geheel met de open zijde naar de straat, links (ten oosten) één bouwlaag onder plat dak (deels garages), centraal de oorspronkelijke woning van drie bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nok dwars op de straat) en rechts (ten westen) één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen.

Beraapte gevels op bakstenen voet. De woning heeft een opvallende puntgevel met quasi tot op de grond doorlopende vrij steile daken. Rechthoekige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels, sommigen met diefijzers. Doorlopende lekdrempels en een rond de rondboogdeur omlopende waterlijst met gestrekte, ver doorlopende uiteinden. Deels bewaard schrijnwerk, de vensters waren oorspronkelijk deels beluikt. Opvallende elementen zijn het bovenlicht van de deur met smeedwerk dat de Heilige Geest voorstelt, boven de deur een nisje met een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met kind, bovenin de puntgevel een klein overhoeks beglaasd erkertje. De gevel wordt afgelijnd door een gecementeerde kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 2, Sectie D, 1942/38, 1948/47, 1952/71, 1958/67, 1965/72, 1975/17, 1984/10.
  • CULOT M., STRAUVEN F. & LAMY D. 2002: Robert Schuiten, Architecte et peintre, Brussel, 16.
  • VANNIEUWENHUYZE Karen. 2010: De naoorlogse architect Robert Schuiten en zijn omgang met de ruimte, Onuitgegeven Masterproef, Gent, 20.

Auteurs: Thomas, Hans