Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd voor opdrachtgever Albert De Groote, naar een ontwerp uit 1911 van Jules Hofman, sinds 1909 de hoofdarchitect van de Antwerpse bouwmaatschappij Vooruitzicht. Deze in 1905 opgerichte maatschappij bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog in totaal zes woningen van dit type aan de Jan Van Rijswijcklaan, telkens ontworpen door Hofman waarvan één in art nouveau (voorheen nummer 78 gesloopt in 1960), de overige in neostijlen (zie nummers 55, 70, 73 en 110). Deze huizen behoren tot het latere werk van de architect, die sinds midden jaren 1880 actief was, en omstreeks de eeuwwisseling in de wijk Zurenborg een belangrijke bijdrage leverde aan de Antwerpse art nouveau.

De rijwoning met een lijstgevel in natuursteen op een arduinen plint, omvat twee ongelijke traveeën een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. Asymmetrische van opzet, met een horizontale geleding, weerspiegelt de gevelcompositie de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur. De klemtoon ligt op het brede, hoger doorgetrokken zijrisaliet, met een bow-window en aansluitende balustrade op de bovenverdieping. Neo-Lodewijk XVI-ornamenten als composietpilasters, acanthusconsoles, guirlandes, chutes met strik en een gebogen fronton sieren het risaliet. De garage in het souterrain is een latere verbouwing, waarbij delen van het smeedijzeren voortuinhek werden verwijderd; ook het schrijnwerk is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. De bel-etage vormt volgens de bouwplannen een doorlopende suite van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de smalle vestibule, de trap en de office.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#1535 en 1912#1122.