Herenhuis van 1914

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1914

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis geregistreerd in 1914, op een perceel waar in 1913 de afbraak van enkele oudere panden werd geregistreerd.

Baksteenbouw op blauwe hardstenen plint, vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met strakke ordonnantie, boven de toegangsdeur gemarkeerd door zandstenen balkon geschraagd door twee grote zandstenen consoles. Gietijzeren balkonhek. Voorts zandstenen muurbanden en puilijst. Voor het gelijkvloers en de eerste verdieping rechthoekige muuropeningen onder neoclassicistisch geïnspireerde zandstenen lateien. Op de tweede verdieping steekboogvormige vensters. Lekdrempels in blauwe hardsteen op het gelijkvloers, zandsteen voor de overige verdiepingen. Bewaard houten schrijnwerk met schuiframen op het gelijkvloers. Houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 2, 1913/25, 1914/35.

Auteurs: Thomas, Hans