Hoeve van circa 1914

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van circa 1914

Beschrijving

Hoeve, kadastraal geregistreerd in 1914. Geïsoleerd gelegen op de noordflank van de Demervallei, een 500-tal meter ten noorden van de rivier.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Langgestrekte hoeve met woonhuis, stal en schuur ten noorden, nok evenwijdig aan de straat. Haaks hierop vrijstaand stalletje, deels ingestort. Ten westen mestvaalt, achteraan (ten noorden) restanten boomgaard.

De vleugel met het woonhuis is fasegewijs tot stand gekomen (zie bouwnaden) met als oudste deel het woonhuis. Lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen. Beluikte vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en vernieuwd schrijnwerk, rechthoekige poort onder houten latei. Lijstgevel bekroond met overhoekse en getande baksteenfries.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 4, Langdorp 2, 1914/21.

Auteurs: Thomas, Hans

Aanvullende informatie

De hoeve werd bijna volledig afgebroken en vervangen door een nieuwbouw met incorporatie van enkele overgebleven delen van de buitenmuren.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.