Langgestrekte hoeve deels in leem

Beschrijving

Langgestrekte hoeve gelegen bij een vrijstaand woonhuis uit de jaren 1950 (Oudenstokstraat 7). Hoeve al weergegeven op primitief kadasterplan (1822). In 1849 verschijnt een volume ongeveer ter hoogte van het huidige 20ste-eeuwse woonhuis, dat later echter weer verdween. In 1948 krijgt de hoeve haar huidig grondplan (in kadastrale legger als "vergroting" vermeld). Verankerde bakstenen hoeve dwars op de straat georiënteerd met aan de straatzijde (ten westen) de sterk vervallen boerenwoning, centraal het stalgedeelte en achteraan de schuur in leembouw.

Langgevel met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woongedeelte van vier traveeën met enkelhuisopstand, rechthoekige muuropeningen. Het stalgedeelte werd aangepast, onder andere door de inbreng van een vierkante lage poort. Achteraan en in het verlengde de dwarsschuur in leembouw, vierkante gevelhoge poort.

Voor de 20ste-eeuwse woning waterput met bewaarde windas.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1849/16, 1869/6, 1948/16.

Auteurs: Thomas, Hans