Hoeve met boerenburgerhuis

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de en 20ste eeuw, echter oudere site. Hoeve parallel met en lager gelegen ten opzichte van de steenweg. Links (ten oosten) 20ste-eeuws boerenburgerhuis, rechts aansluitend oudere (in kern vermoedelijk 19de-eeuwse) stal en schuur. Op de Ferrariskaart is op deze plek een gebouw ingetekend met eenzelfde oriëntatie. Het huidige grondplan is met zekerheid reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1822). Het uitzicht van de woning dateert mogelijk van 1932, wanneer er achteraan het woonhuis een uitbreiding geregistreerd wordt, en de legger "gedeeltelijk herbouwd" vermeldt.

Bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën (dubbelhuis) en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, op gecementeerde plint met schijnvoegen en -bossagewerk. Lijstgevel verlevendigd door het gebruik van witte en groene (geglazuurde) baksteen in deur- en vensterbogen, muurbanden en in de fries. Spaarvelden tussen hoeklisenen en lisenen aan weerszijden van de toegang, bovenaan afgelijnd door een art-nouveaugetinte gedrukte boog met witte en rode baksteen. Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels, vernieuwd schrijnwerk. Borstwering met rechthoekige spiegels afgelijnd door witte bakstenen lijstje, mogelijk oorspronkelijk voorzien van tegeltableaus. Lijstgevel bekroond door houten kroonlijst op klossen en modillons.

Rechts aansluitend verankerde bakstenen schuur en stal van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) en op met schijnvoegen gecementeerde plint. Sporen van een verhoging en gewijzigde ordonnantie. Rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetten en houten lateien (poort en deur uiterst rechts). Lijstgevel met bakstenen muizentandfries.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 3, Langdorp 1, 1932 (geen schetsnummer).

Auteurs: Thomas, Hans