Tramwachtzaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tramwachtzaal

Beschrijving

Wachtzaal met opschriften "Sichem", "statie", "bureel", "tramwachtzaal" en "magazijn", opgetrokken door de Buurtspoorwegen, kadastrale registratie in 1906. Baksteenbouw op gecementeerde plint, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. U-vormige plattegrond, open zijde achterwaarts gericht.

Gecombineerde lijst- en puntgevel (voor de hoektraveeën) gekenmerkt door gevarieerd materiaalgebruik, onder andere gele baksteen voor muurbanden; hoektraveeën uitgewerkt als spaargevel. Op het gelijkvloers rechthoekige deuren onder metalen I-balken met rozetten. Uiterst links en rechts is de deur aangepast door toevoegingen in blauwe hardsteen. Op de verdieping steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen aanzet- en sluitstenen voor de hoektraveeën, centraal twee tweeledige vensters met blauwe hardstenen tussenkolommen. Blauwe hardstenen lekdrempels. Deels bewaard schrijnwerk. Houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1906/2.
  • S.N. 2007: Onuitgegeven dossier Markt Zichem, vzw Red de Maagdentoren, 17.

Auteurs: Thomas, Hans