Loodsen van de Buurtspoorwegen

Beschrijving

Diep achter de nummers 88-90 gelegen loodsen, naast de spoorlijn. Kadastraal geregistreerd in 1901 als "statie van de buurtspoorweg".

Twee parallel gelegen en aansluitende verankerde bakstenen loodsen onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de spoorlijn), de zuidelijke loods terugwijkend. Puntgevels gekarakteriseerd door hoeklisenen en een bakstenen trapgevelfries met houten windborden. Rechthoekige houten poorten onder metalen I-balken, in noordelijke loods twee poorten, in zuidelijke loods één.

Langsgevels met verdiepte gevelvlakken bovenaan bekroond met baksteenfries, geflankeerd door lisenen met versnijding (blauwe hardstenen deksteen). Telkens gekoppelde steekboogvensters op blauwe hardstenen lekdrempels, deels omlopende bakstenen waterlijstjes met gestrekte uiteinden. Deels vernieuwd houten schrijnwerk. Vensters in noordgevel zijn blind, sommige dichtgemetseld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1901/2.
  • S.N. 2007: Onuitgegeven dossier Markt Zichem, vzw Red de Maagdentoren, 17.

Auteurs: Thomas, Hans